VI ÄR SOMA Design Småland

Vi skapar möbler och produkter för vackra, gröna och välkomnande utemiljöer. Som inte bara fyller en funktion, utan ger mervärde till människor, djur och natur. 

Vi vill utveckla produkter som ger landskapsarkitekter, kommuner och fastighetsägare verktyg och möjligheter att arbeta för mer grönyta i städer och på bostadsgårdar. Produkter som inbjuder till gemenskap, växtlighet och odling i staden, men som även kan ge boplatser till djur och insekter.

Människorna bakom Soma

Soma grundades 2016 av Alfing produktion med ambitionen om att utveckla fler egentillverkade produkter direkt från fabriken i hjärtat av Småland.
I början av 2020 tog Camilla Wangen över varumärket Soma och grundade Soma Design Småland AB. Camilla har närmare 20 års erfarenhet av stål och produktion och de senaste 8 åren inom möbler för offentliga utemiljöer. Det nära samarbetet med landskapsarkitekter och kommuner har lagt grunden för hennes gedigna intresse och viljan om att bidra till något nytt och värdeskapande. Ambitionen med Somas sortiment är att fylla tomrum och skapa mervärden.
Vid Camillas sida finns maken Robert som bland annat ansvarar för ekonomin, Marie Oldfeldt som är landskapsarkitekt och har rollen som sakkunnig rådgivare och bollplank. Den kluriga och ovärderliga konstruktören Hans Karlsson med närmare 30 års erfarenhet och såklart industridesigner-duon Annica och David Doms som formgivit flera av Somas produktserier. Sist och också minst en människa är hunden Astrid – Chief Happiness Officer på Soma

 

Somas produktvärdegrund

Vi har skapat kriterier för våra produkter med syfte att säkerställa att de uppfyller våra mål om mervärde och att de harmoniserar med vår vision. – Vi kallar dessa kriterier för Somas produktvärdegrund.

Skallkrav

MILJÖ hållbar i ett livscykel-perspektiv. INKLUDERANDE tillgängliga för alla. VÄLKOMNANDE inbjuder till social gemenskap. SERIE flera produkter i samma familj skapar harmoni. VACKRA skapade med formgivare och designers. FLEXIBEL passar lika bra på bjälklag som i mark och kan modifieras.

Börkrav

GRÖNSKA inbjuder till växtlighet och grönska. VATTEN hanterar dagvatten. DJURLIV ger bo och skydd till fåglar eller insekter. EKO-DESIGN formgivna med särskild hänsyn till hållbarhet.

Samarbetspartners

Alfing

Alfing produktion i Älmhult är inte bara vår produktionspartner utan också grundaren av Soma. Med över 50 års erfarenhet inom tillverkningsindustrin har de en bred kompetens inom konstruktion och stål-produktion. Tillverkningen sker främst i plåt och rör och med en sin breda maskinpark klarar de allt från laserskärning, bockning, svetsning och pulverlackering till montering, lager och leverans. Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda produkter tillverkade direkt från fabrik i hjärtat av Småland.

Studio Doms

Studio Doms är en industridesignbyrå med fokus på design för det offentliga rummet. Studio Doms grundades 2010 och är idag verksamt inom områdena designstrategi, möbeldesign, produktdesign och teknisk design. Studio Doms har tilldelats ett stort antal priser däribland Red Dot design Award, Design S, Good Design Award, German Design Award och Stora Design Priset.

Studio Doms om samarbetet med Soma

”Vi har fått förmånen att vara en del av Soma sedan starten. Soma kontaktade oss med en förfrågan att ta fram en första serie stadsmöbler. Tillsammans arbetade vi fram en specifikation där ergonomi, tillgänglighet och uttrycksfull form var huvudkriterierna. Samarbetet resulterade i serien Soma One, inspirerad av typografi med distinkta linjer och ett tydligt grafisk uttryck. Samtliga möbler erbjuds med armstöd vilka underlättar för personer med nedsatt rörlighet. Soma One tilldelades år 2017 Red Dot Design Award i kategorin Urban Design. Soma One följdes sedermera upp av Soma Two och Three.

Studio Doms har hela tiden haft ett nära samarbete med Somas produktutvecklingsteam. Direktkontakt med produktionen har gett unika möjligheter till dialog, test och utvärdering. Soma har en förstklassig produktionsanläggning och bred teknisk kompetens. Vi har givits stor frihet i designprocessen och kunnat tänja på gränserna för vad som går att producera. Man har varit nyfiken och velat testa nytt. Resultatet är produkter med uttrycksfull form, hög kvalitet och funktion. Soma genomgår nu en förändringsprocess där kopplingen till marknad och efterfrågan blir tydligare. Samtidigt vänds fokus mot gröna, inkluderande stadsrum. Det känns spännande att samarbeta med en producent som vågar ligga i framkant gällande miljö och hållbarhet. Som har ett äkta engagemang kring ekologi och jobbar utifrån ett livscykelsperspektiv.”

Egoé Life

Hösten 2021 inledde vi ett samarbete med möbelproducenten Egoé som har en lång historia av möbeltillverkning. Kunskapen kring kvalitet och produktion av robusta möbler för städer har bidragit till flitig användning på offentliga platser som caféer, restauranger, bostadsgårdar och i utekontor världen över. Alla möbler produceras i den lilla byn Bilovice i Tjeckien av högkvalitativa, hållbara material utan mellanhänder.
Till skillnad från många andra möbelproducenter har Egoé en designstudio inhouse och det är där de flesta produktidéerna föds.
Egoés möbler är ett bra komplement till vårt övriga sortiment som nu breddas med fler fristående och stapelbara möbler samt LEVA pergolamoduler för bland annat utekontor.

Sineu Graff

Som ett komplement till vårt egentillverkade sortiment har Soma ett samarbete med den franska producenten Sineu Graff. De har samarbeten med 30 länder och har i närmare 50 år skapat kvalitativa stadsmöbler. De utvecklar produkter i nära samarbete med landskapsarkitekter och ekologer. Flera av Sineu Graffs serier är formgivna av eko-designers där särskild hänsyn tagits till att skapa produkter med material som kan återvinnas, kräver lite spill, kan fraktas platseffektivt och har reservdelar som lätt kan bytas ut – allt för att skapa produkter som håller länge. Vilket är helt i linje med Somas sätt att se på produktutveckling. Tillsammans med Sineu Graff får vi en större bredd och styrkan att själva parallellt och omsorgsfullt designa och utveckla fler Småländska produkter.

Vi-skogen

Naturen ligger oss varmt om hjärtat och eftersom vi använder trä i våra produkter har vi valt att kompensera det genom att vara stödföretag till Vi-skogen.

Vi-skogen är en organisation som genom trädplantering i Afrika hjälper människor ur fattigdom. Träden bidrar till skördar – både direkt och indirekt. Träden ger frukt, foder till djuren, ved och byggmaterial. Träden gör också att böndernas grödor växer bättre. Att odla träd och grödor tillsammans med lokalbefolkningen för en hållbar miljö och bättre levnadsförhållanden är basen i Vi-skogens arbete. 

Agroforestry bidrar till att återskapa ett naturligt ekosystem. Resultatet blir större skördar, ett behagligare klimat och ökad motståndskraft mot klimatförändringarnas effekter. 

Vi-skogen_Frida o Eliezel_logga

Denna hemsidan använder sig utav cookies. Några används till statistik och andra av tredjepartstjänster. Genom att fortsätta på denna sidan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här