VI ÄR SOMA Design Småland

Vi vill bidra med nytänkande park- och stadsmöbler som fyller tomrum i marknaden och som bidrar till mervärden.
Det kan vara en pergola eller ett smidesräcke som vi prefabricerar för att underlätta för exempelvis landskapsarkitekter som normalt konstruerar dessa själva, mervärdet blir att spara tid. Eller en möbelserie med trä som gynnar hyggesfritt skogsbruk. Ibland handlar det om Eko-designade möbler för att minska spillmaterialet och lätt kunna byta delar.
Varje produkt vi utvecklar under varumärket SOMA produceras i Småland och har en eftertanke kopplad till vår vision.

Vår historia

Soma Design ägs och drivs sedan 2020 av Camilla Wangen som har närmare 20 års erfarenhet av stål och produktion och de senaste 10 åren inom möblering för offentliga utemiljöer. Det nära samarbetet med landskapsarkitekter och kommuner har lagt grunden för hennes gedigna intresse och viljan om att bidra till något nytt och värdeskapande. Ambitionen med Somas sortiment är att fylla tomrum och skapa mervärden.
Vid Camillas sida finns den administrativa superhjälten Jenny som roddar allt från backoffice till marknad, miljö och kvalité,  maken Robert som bland annat ansvarar för ekonomin, Marie Oldfeldt som är landskapsarkitekt och har rollen som sakkunnig rådgivare och bollplank. Den kluriga och ovärderliga konstruktören Hans Karlsson med närmare 30 års erfarenhet och Peder Ivarsson som hjälper till med sitt stora kunnande inom trä och möbelsnickeri. Industridesigner-duon Annica och David Doms som formgivit flera av Somas produktserier och varit med redan från starten. Sist och minst är hunden Astrid – Chief Happiness Officer på Soma.

Varumärket SOMA grundades egentligen redan 2016 av Hans Johansson, dåvarande ägare av Alfing i Älmhult. Ambitionen med varumärket var att utveckla fler egentillverkade produkter direkt från fabriken i hjärtat av Småland. När Camilla och Hans vägar korsades i slutet på 2019 började de prata om en vidareutveckling av Somas sortiment, vilket senare mynnade ut i att Camilla blev erbjuden att köpa varumärket. Soma Design Småland AB bildades och idag har Alfing och Soma fortsatt ett fint samarbete.

 

VISION

GENOM ATT SKAPA STADSMÖBLER MED MERVÄRDEN FÖR MÄNNISKOR OCH TILL NATUREN VILL VI PÅ SOMA BIDRA TILL VACKRA, VÄLKOMNANDE UTEMILJÖER OCH EN BÄTTRE VÄRLD.

Samarbetspartners

Alfing

Alfing produktion i Älmhult är inte bara vår produktionspartner utan också grundaren av Soma. Med över 50 års erfarenhet inom tillverkningsindustrin har de en bred kompetens inom konstruktion och stål-produktion. Tillverkningen sker främst i plåt och rör och med en sin breda maskinpark klarar de allt från laserskärning, bockning, svetsning och pulverlackering till montering, lager och leverans. Vi är stolta och glada över att kunna erbjuda produkter tillverkade direkt från fabrik i hjärtat av Småland.

Studio Doms

Studio Doms är en industridesignbyrå med fokus på design för det offentliga rummet. Studio Doms grundades 2010 och är idag verksamt inom områdena designstrategi, möbeldesign, produktdesign och teknisk design. Studio Doms har tilldelats ett stort antal priser däribland Red Dot design Award, Design S, Good Design Award, German Design Award och Stora Design Priset.

Studio Doms om samarbetet med Soma

”Vi har fått förmånen att vara en del av Soma sedan starten. Soma kontaktade oss med en förfrågan att ta fram en första serie stadsmöbler. Tillsammans arbetade vi fram en specifikation där ergonomi, tillgänglighet och uttrycksfull form var huvudkriterierna. Samarbetet resulterade i serien Soma One, inspirerad av typografi med distinkta linjer och ett tydligt grafisk uttryck. Samtliga möbler erbjuds med armstöd vilka underlättar för personer med nedsatt rörlighet. Soma One tilldelades år 2017 Red Dot Design Award i kategorin Urban Design. Soma One följdes sedermera upp av Soma Two och Three.

Studio Doms har hela tiden haft ett nära samarbete med Somas produktutvecklingsteam. Direktkontakt med produktionen har gett unika möjligheter till dialog, test och utvärdering. Soma har en förstklassig produktionsanläggning och bred teknisk kompetens. Vi har givits stor frihet i designprocessen och kunnat tänja på gränserna för vad som går att producera. Man har varit nyfiken och velat testa nytt. Resultatet är produkter med uttrycksfull form, hög kvalitet och funktion. Soma genomgår nu en förändringsprocess där kopplingen till marknad och efterfrågan blir tydligare. Samtidigt vänds fokus mot gröna, inkluderande stadsrum. Det känns spännande att samarbeta med en producent som vågar ligga i framkant gällande miljö och hållbarhet. Som har ett äkta engagemang kring ekologi och jobbar utifrån ett livscykelsperspektiv.”

Egoé Life

Hösten 2021 inledde vi ett samarbete med möbelproducenten Egoé som har en lång historia av möbeltillverkning. Kunskapen kring kvalitet och produktion av robusta möbler för städer har bidragit till flitig användning på offentliga platser som caféer, restauranger, bostadsgårdar och i utekontor världen över. Alla möbler produceras i den lilla byn Bilovice i Tjeckien av högkvalitativa, hållbara material utan mellanhänder.
Till skillnad från många andra möbelproducenter har Egoé en designstudio inhouse och det är där de flesta produktidéerna föds.
Egoés möbler är ett bra komplement till vårt övriga sortiment som nu breddas med fler fristående och stapelbara möbler samt LEVA pergolamoduler för bland annat utekontor.

Sineu Graff

Som ett komplement till vårt egentillverkade sortiment har Soma ett samarbete med den franska producenten Sineu Graff. De har återförsäljare med 30 länder och har i närmare 50 år skapat kvalitativa stadsmöbler. De utvecklar produkter i nära samarbete med landskapsarkitekter och ekologer. Flera av Sineu Graffs serier är formgivna av eko-designers där särskild hänsyn tagits till att skapa produkter med material som kan återvinnas, kräver lite spill, kan fraktas platseffektivt och har reservdelar som lätt kan bytas ut – allt för att skapa produkter som håller länge. Vilket är helt i linje med Somas sätt att se på produktutveckling. Tillsammans med Sineu Graff får vi en större bredd och styrkan att själva parallellt och omsorgsfullt designa och utveckla fler Småländska produkter.

Plockhugget

Skogen ligger oss varmt om hjärtat och när vi först hörde talas om Plockhugget kände vi direkt att vi ville vara med och bidra på något vis. Samarbetet mynnade ut i att vi utvecklade möbelserien Soma Forest som genom ett certifikat bidrar ekonomiskt till skogsägare som väljer att bruka skogen hyggesfritt.

Plockhugget är ett företag som verkar för att öka andelen skogsmark som brukas naturnära. Deras satsning med Naturnära skogsbrukscertifikat stöttar skogsägare som redan tillämpar, eller vill övergå till denna skogsbruksform. Virkesköpande företag kan genom att köpa certifikaten gynna långsiktig stabilitet för de skogliga ekosystemen som de är kopplade till, samtidigt som biologisk mångfald bevaras och koldioxid lagras.

– Det är många pusselbitar som ska passa för att få ihop en kedja som levererar spårbart hyggesfritt virke till en slutkund. Vår satsning med hyggesfria naturnära skogsbrukscertifikat är en början i den riktningen och vi är väldigt stolta och glada över att Soma Design valt att stödja detta initiativ i utomhusmöbeln Soma Forest, säger Annevi Sjöberg från Plockhugget AB

PH-Logo Concepts 02

Denna hemsidan använder sig utav cookies. Några används till statistik och andra av tredjepartstjänster. Genom att fortsätta på denna sidan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här