Miljö & samarbeten

Vår syn på miljö

Vi ska bidra till vackra, gröna och välkomnande utemiljöer och en bättre värld. Vi skapar möbler och produkter som ger mervärde till människor, djur och natur. Vi väljer leverantörer som arbetar med tydliga hållbarhetsmål. Vi arbetar kontinuerligt för att minska vårt eget klimatavtryck. Vi arbetar i så stor utsträckning som möjligt med miljövänliga och närproducerade material. Vi väljer svenskt trä och svenskt stål till de produkter som tillverkas i Småland. Vi erbjuder produkter av hög kvalitet med reservdelar som kan bytas ut och förnyas, för att hålla i flera generationer.

Samarbeten

Nedan har vi samlat Somas leverantörer och hur de arbetar för en bättre miljö.

Alfing

Våra svensktillverkade produkter tillverkas uteslutande hos Alfing produktion i Älmhult, de tillverkas i svenskt stål och svenskt trä.

Alfings miljöpolicy och certifieringar

”För Alfing är det viktigt att arbeta med miljöfrågor på ett sådant sätt att företagets tillverkningsprocesser, produkter och annan verksamhet utgör en belastning på miljön i så liten omfattning som möjligt.

Påverkan på miljön som förorsakas av företagets aktiviteter skall därför förebyggas genom att identifieras, kvantifieras, minimeras och på sikt i möjligaste mån elimineras.

Ett viktigt element i detta arbete skall vara att vi verkar för att ständigt förbättra våra rutiner och metoder för att minska organisationens påverkan på miljön. Gällande miljölagstiftning och ansvariga myndigheters med stöd av denna lagstiftning utfärdade förordningar, regler, råd och anvisningar skall utgöra minimikrav i vårt miljöarbete. Alfing är ISO-certifierade enligt ISO9001:2015 samt ISO14001:2015 och FSC® certifierade”

Sineu Graff

Som ett komplement till vårt egentillverkade sortiment har vi ett samarbete med den franska producenten Sineu Graff. De har samarbeten med 30 länder och har i närmare 50 år skapat kvalitativa stadsmöbler. De utvecklar produkter i nära samarbete med landskapsarkitekter och ekologer. Flera av serierna är formgivna av Eko-designers där särskild hänsyn tagits till att skapa produkter med material som kan återvinnas, kräver lite spill, som kan fraktas platseffektivt. Med reservdelar som lätt kan bytas ut – allt för att skapa produkter som håller länge.

Sineu Graffs miljöpolicy och certifieringar

”Genom att minska vår miljöpåverkan i vår produktionsanläggning med ett tillverkningsförfarande som förorenar så lite och som är så innovativt som möjligt, strävar vi efter att begränsa effekterna av vår industriella verksamhet på miljön genom nedanstående åtgärder.

Sedan 1999 använder vi inte längre lösningsmedel i våra färger.

Genom att återvinna träavfall, damm och flis i en självreglerande biomasugn, kan vi värma våra byggnader utan behov av andra energikällor. Få ut mesta möjliga av avfall från våra råvaror (trä, metall, rostfritt stål, gjutjärn, aluminium) och spara energi i hela företaget.

Vi har gjort investeringar i industriella processer som genererar minskad mängd avfall och avloppsvatten. Vi ser till att våra anställda arbetar i en miljö som är frisk, filtrerad och dammfri utan användning av organiska lösningsmedel eller kolväten.

Vi designar våra möbler baserade på återvinningsbara och hållbara material så som stål och Corten-stål, rostfritt stål, aluminium, gjutjärn och återvunnen plast, samtidigt som materialet optimeras. Vi gynnar lokalt utbud i ett cirkulärt ekonomiskt läge och tilldelades Idée Alsace-priset 2013.

Vi tillämpar vår miljövänliga strategi för design när vi skapar våra urbana möbler. Ända fram till packning och frakt, för att optimera användningen av material, återanvända skrot och för att generera så lite avfall som möjligt. Samtidigt säkerställer vi att våra möbler är lätta att underhålla för att hålla en livstid.

Vi tillhandahåller en mycket effektiv kundservice, vilket säkerställer att våra kunder har tillgång till reservdelar under en period på tio år efter att det tagits ur produktion.

Naturligt trä, är ett ”nollutsläpp”-material vilket ger våra möbler komfort och ett vackert naturligt utseende. Våra träslag skördas uteslutande från hållbara skogsbruk. Det är av hög kvalitet, PEFC-certifierat för ett lokalt ursprung, och vårt Hardwood är FSC®-certifierat och/eller uppfyller krav inkluderade due diligence i enlighet med EUTR (EU:s timmerförordning). Sineu Graff är FSC® och PEFC-certifierade”.

Egoé Life

Hösten 2021 inledde vi ett samarbete med möbelproducenten Egoé som har en lång historia av möbeltillverkning. Alla möbler produceras i den lilla byn Bilovice i Tjeckien av högkvalitativa, hållbara material utan mellanhänder. Fabriken och människorna som arbetar på Egoé lever verkligen hållbarhet, det sitter i väggarna och märks väl när man besöker dem.
I anslutning till snickeriet finns en maskin som producerar pellets av sågspill och med dessa värms hela fabriken upp, arbetarna får även ta med sig pellets hem för att elda och värma upp sina hus.
Varje år skänker Egoé delar av sig vinst till trädplantering för att kompensera sin förbrukning av trä. Utöver sågspill så tas även spillbitar av trä om hand och blir lekklossar och dominobrickor.
Egoé är FSC® och PEFC-certifierade”

Denna hemsidan använder sig utav cookies. Några används till statistik och andra av tredjepartstjänster. Genom att fortsätta på denna sidan godkänner du användandet av cookies.  Läs mer här